Приложната физика в STEM образованието беше фокусът на мобилността по Еразъм+ на учениците от НПМГ

14.05.2024г.

През седмицата 21.04 – 27.04.2024г. ученици от 10. клас на столичната НПМГ и техните ръководители Нели Михайлова и Бранислав Петров бяха на посещение в Букурещ, Румъния.

Мобилността беше фокусирана върху STEM образованието, с особено внимание върху физиката. Участниците посетиха различни институти и научни центрове, където се потопиха в удивителния свят на науката. Изследвани бяха тайните на атомната физика и за какво се използва тя до ден днешен. Десетокласниците се гмурнаха и в дълбините на геофизиката, научавайки много за Земята и земетресенията като природно бедствие. Извършиха се и посещения на лазерни съоръжения, където учениците се запознаха с последните иновации в технологичното развитие и приложението на лазерите.

Участниците в мобилността присъстваха на интегрирано-подготвени уроци, представени от експерти от няколко  научни института, а именно – Национален институт по физика на Земята, Национален институт по лазери и плазма, Физически факултет на Университета в Букурещ, Инфраструктура за екстремна светлина – Ядрена физика (ELI-NP ) – най-мощният лазер в света и STEM лаборатории.

Translate »
Skip to content