Предварителният договор за изграждането на Национален STEM център на територията на София Тех Парк е подписан

15.05.2024г.

28 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на Национален STEM център на територията на София Тех Парк. Предварителният договор за учредяване право на строеж на мултифункционалната сграда беше подписан от изпълнителния директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов и директора на Национален STEM център проф. Найден Шиваров. Срокът за изпълнението на инвестицията в иновации с фокус върху STEM е до 31 май 2026 г., а финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новопостроеният Национален STEM център ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, “Роботика и кибер-физични системи”, “Дизайн и 3D прототипиране”, “Математика и информатика” и „Природни науки“. Предвидено е и създаване на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио визуално изкуство, зали за обучения, семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). В него ще се подготвят и българските олимпийски отбори като очакванията са подобрените условия и модерна апаратура да създаде предпоставка и за още повече техни успехи на световни и регионални надпревари. 

“Крайната цел на този мащабен проект е да се повиши мотивацията за учене и да се насърчи интереса и развиването на умения в дисциплините и областите, свързани с природни и инженерни науки, изкуствен интелект, роботика, информационни и комуникационни технологии, но също така иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, включително в областта на лингвистичните познания и изкуствата”, каза след подписването на договора директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

Translate »
Skip to content