Националният STEM център взе участие в младежкия научен фест „Ало, Космос! Говори България!“

04.07.2023г.

Третото издание на българския младежки научен фестивал се проведе на 29-ти юни в София Тех Парк. На щанда на НСЦ участниците имаха възможност да се запознаят с различни разработки, обвързващи STEM с науките за космоса и космонавтиката.

Младежите трябваше да се оринтират по звездна карта; да решават различни по трудност кръстословици, като комбинират знания от различни области на астрономията и физиката. Участниците бяха предизвикани да изчислят теглото си на различните планети. На интерактивното табло, разработено от експертите на НСЦ, малки и големи можеха да подредят планетите от Слънчевата система; както и да видят умален модел на марсоход, изработен с 3D принтер. Кулминация на събитието бе мини ескейп стаята на открито, под формата на палатка, в която учениците се сблъскаха с различни шифри и загадки, за да разкодират как да се измъкнат и да намерят правилното съзвездие на звездната карта.

Целта на фестивала всяка година е да запали интереса на младите хора в България към науката, инженерството, математиката, физиката и технологиите.

Гореща линия: +359 877 797 824

Translate »
Skip to content