Мобилност в сърцето на съвременната физика в Румъния за учениците от 73.СУ

20.05.2024 г.

В периода 21.04. – 27.04.2024 г. ученици от единадесети клас на 73. СУ участваха в мобилност по програмата „Еразъм+“ в гр. Магуреле, Румъния.

През първия ден учениците бяха посрещнати в Националния институт по лазери, плазма и радиоционна физика (INFLPR), където млади специалисти представиха на разбираем език изследователската си работа, както и опити по оптика и плазма. Участниците не само наблюдаваха, но и да моделираха поведението на плазмата при въздействие с различни механични вълни, или по-просто, танцът на плазмата при различни стилове музика.

Денят продължи в Националния институт по оптоелектроника, който развива проекти, свързани с взаимодействието на електромагнитната вълна с веществото, насочени преди всичко към развиване на нови методи в областта на аналитичната химия и физиката на високото налягане.

Посетителите бяха впечатлени не само от любопитните експерименти, но и от топлото отношение на университетските лектори, които отговаряха спокойно и аргументирано на всички въпроси.

В следобедните часове ръководителят на групата, г-н Петков, проведе кратка лектория по темите, разглеждани през деня, защото актуализирането на знанията по физика се оказа задължително. Факултетът по физика предостави уютна зала, в която учениците се чувстваха като млади студенти.

Вторият ден ще остане дълго в паметта на учениците, защото посетиха Департамента по приложна ядрена физика, който е фокусиран върху разработването на интердисциплинарни приложения в областта на ядрената физика. Групата  посети двата тандемни ускорителя, циклотрон и имплантатор на йонен лъч (електронен циклотронен резонанс), както и 3 MV Tandetron. Учениците се запознаха с историята на създаването на тези съвременни машини, принципите им на действие и многофункционалното им приложение, най-вече за получаване на радиоизотопи и радиофармацевтици с медицински приложения.

Кулминацията за деня беше ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), където младежите се докоснаха до машините и хората, свързани с работата на най-мощния лазер в света. ELI-NP е поместен във високотехнологична сграда, в която мащабът на дейностите е главозамайващ, а мощността на лазерната система е 10 петавата (1015 W) за време фемтосекунда (10-15 s). Основният фокус е изследването на нови ядрени явления, предизвикани от взаимодействието на високомощното лазерно лъчение с материята, както и разработване на приложения на тези явления. И тук всички се впечатлиха от откритото и позитивно отношение на учените към, което разкри и друго лице на тяхната мисия, а именно да са вдъхновяващ пример за младите. Говори се не само за научните основи на дейността им, но и за възможностите за професионално развитие в различните направления и отдели на този модерен научен център.

Третият ден беше посветен на Националния научноизследователски институт по физика на Земята. Той обединява департаментите по сеизмология, геофизика и геология. Срещата там започна с интерактивна дискусия за строежа на Земята, за причините за земетресенията, за видовете сеизмични вълни, за начините за регистириране и предвиждане на земетресения. В сеизмологичния център учениците наблюдаваха в реално време отчитането и обработката на данни от сеизмологичните станции в цял свят.

В следобедните часове, в Института по атомна физика (IFA), участниците в мобилността имаха възможността да построят сами сеизмограф. От предоставените две възможности, да следват инструкции стъпка по стъпка, или да изследват сами начина на построяване, те избраха самостоятелната работа. И четирите екипа от 73-то училище се справиха отлично с тази задача и сеизмографите отчитаха и най-малките трусове, които сами предизвикваха чрез скачане. За пореден път всички се убедиха, че знанието се възприема по-лесно, когато се включат разнообразни дейности и всички сетива, както и удовлетворението е по-голямо, когато накрая има работещ продукт.

Четвъртият ден беше посветен на столицата на Румъния – Букурещ. Под умелото ръководство на гид учениците се запознаха с основните акценти от историята на тази европейска столица. С много желание и плам тя водеше учениците сред историческите забележителности на Стария град и преплиташе легендите за името на града, за Дракула, истински истории от Борбата за демокрация след промените, модерните навици на връстниците им с прекрасно чувство за хумор. 

Ден пети започна с една от най-емоционалните разходки в Румъния, в Природонаучния музей Григоре Антипа в Букурещ. В него участниците в мобилността видяха бозайници от ледената епоха, огромни скелети на динозаври, образци на фауната и флората от всички географски зони, представени в тяхната естествена околна среда.  В следобедните часове бе посетен Музеят на селото, който представя традиционния живот на румънските селяни. Разходката сред експонатите бе съчетана със спорт – гребане в езерото в парка Крал Михай Първи, вторият по големина, но най-красив, според младежите, в Букурещ.

Обратната връзка от проведената мобилност бе, че участието в нея донесе на учениците и учителите много нови приятелства, изживявания и познания, и ги обогати както академично, така и културно, и емоционално.

Translate »
Skip to content