Как италианците прилагат STEM подход в обучението видяха ученици и учители от ПГЕА-София по време на Еразъм мобилност с координатор Национален STEM център

20.05.2024 г.

По време на едноседмична мобилност по програма Еразъм, осъществена през април 2024, ученици и учители от ПГЕА – София посетиха училището Cassata Gattapone, където практикуваха развиване на умения в STEM среда чрез групови активности, учене чрез опит и практически задачи съвместно с ученици от италианското училище. Българските ученици демонстрираха знания и завидни умения, свързани със системното и приложно програмиране, роботиката, компютърните технологии и заслужиха признанието на учителите и учениците от партньорското училище.

В училището има разнообразни профили – от компютърни науки през мода до агрокултурни науки. Учениците се запознаха със смарт-устройство, шеговито наречено „джапанка“, по което работят техните връстници, и което позволява ръчно, по мрежа или чрез приложение от телефона да бъдат управлявани уреди, свързани към него. Ръководители на теоретичната и на практическата част бяха Алесандро Морели и Франческо Орфей, а гостите бяха приветствани от ръководството на училището.

Училището е известно с изработването на най-голяма коледна елха от LED светлини. Българските ученици се запознаха с управлението на елхата и предизвикателството да се програмира и изпълни такъв проект. Елхата е разположена върху един от извисяващите се над града хълмове. Управлението на светлините на елхата е реализирано с микропроцесор, направена с Web базирана платформа, която дава възможност за управление на светлините през компютър и през телефон. Най-голямото коледно дърво в света беше видяно от нашите ученици и те бяха запознати със софтуера за управлението. То се намира в град Губио в Умбрия, Италия. Светлинната инсталация във формата на коледна елха е висока 750 метра и широка в основата си 450 метра. За да може да й се радват през декември, работата по нейното „украсяване“ отнема около 3 месеца. Елхата в Губио е вписана в „Книгата на рекордите на Гинес“ Консумацията на електроенергия възлиза на 6,5 кWh, като енергията се получава от слънчеви панели – възобновяеми енергийни източници. Учениците от ПГЕА – гр. София получиха задание и успяха да изпълнят поставената им задача – да разработят уред, който измерва вибрации. Те разработиха съвместно електронната схема на Tinkercad, написаха код, който да се отнася към правилното взаимодействие на компонентите на платката. Практическата задача се състоеше в това да приложат теоретичната схема към платка Ардуино. Българските ученици впечатлиха учениците и учителите от партньорското училище в Италия с бързо и правилно, професионално изпълнение на възложените задачи.

На интернет страницата на ПГЕА- София, можете да видите презентация на културната програма от мобилността, както и няколко видеа, пресъздаващи емоцията от Еразъм посещението в Италия.

 

ПГЕА в Италия – мобилности 2024 – Културна програма – ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И АВТОМАТИКА – СОФИЯ (pgea.bg)

ПГЕА в Италия – мобилности 2024 – филм част 1 – ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И АВТОМАТИКА – СОФИЯ (pgea.bg)

ПГЕА в Италия – мобилности 2024 – филм част 2 – ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И АВТОМАТИКА – СОФИЯ (pgea.bg)

Translate »
Skip to content